YLEISÖKOHTEET

Luomuksen yleisökohteet avaavat luonnontiedettä suurelle yleisölle. Kohteet ovat Luonnontieteellinen museo Töölössä sekä Kasvitieteelliset puutarhat Kaisaniemessä ja Kumpulassa. Geologiset kokoelmat Kumpulan kartanossa ovat nähtävissä kävijöille kesäkausina.

Vuonna 2020 koronaepidemian vuoksi yleisökohteiden aukioloa ja kävijämääriä jouduttiin rajoittamaan. Sekä Luonnontieteellinen museo että Kaisaniemen puutarhan kasvihuoneet pidettiin kokonaan kiinni useita kuukausia. Luomus tarttui kuitenkin poikkeustilanteen luomaan haasteeseen kehittämällä verkkosisältöjään ja aloitti virtuaaliopastusten ja -näyttelyjen kehitystyön vuonna 2020. Uusien sisältöjen avulla Luomus onnistui tarjoamaan luonnontieteellistä tietoa uudenlaisessa kiinnostavassa muodossa, joka tuo sisällöt helposti saavutettaviksi kautta maan.

KÄVIJÄMÄÄRÄT

Vuonna 2019 Luomus saavutti kaikkien aikojen kävijäennätyksensä, kun sen kolmessa yleisökohteessa vieraili yhteensä noin 352 000 luonnonystävää. Vuonna 2020 korona-epidemia koetteli myös Luomusta, mikä näkyy Luonnontieteellisen museon kävijämäärissä. Puutarhat onnistuivat kuitenkin tarjoamaan hengähdyspaikan ihmisille epidemian keskellä. Kumpulan vuosi 2020 olikin ennätysvilkas ja se vastaanotti noin 27 700 kävijää (Taulukko 14). Ennätys saavutettiin siitä huolimatta, että Kumpulan puutarha saattoi olla auki yleisölle kuukauden lyhyemmän ajan kuin yleensä. Myös Luonnontieteellinen museo ja Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneet pidettiin kiinni noin neljä kuukautta vuonna 2020.

NÄYTTELYTOIMINTA

Luomuksen näyttelytoimintaa kehitetään jatkuvasti tutkitun tiedon täsmentyessä ja päivittyessä. Luontokato, ilmastonmuutoksen hillitseminen sekä ihmisen ja luonnon vuorovaikutus kokonaisuudessaan ovat nousevia tutkimusaloja, ja ne näkyvät enenevässä määrin myös Luomuksen näyttelyissä.

Luonnontieteellisen museon Muutosta ilmassa -näyttelyn saleja päivitettiin vuosina 2019 ja 2020. Ilmastonmuutoksia ja niiden vaikutuksia pohjoiseen luontoon esittelevä Muutosta ilmassa -näyttely täydentyi uudella ihmisen roolia havainnollistavalla osiolla, ja näyttelyn viimeistä huonetta uusitaan par’aikaa yhteistyössä Remeo Oy:n kanssa. Luomus ja Remeo Oy tekevät työtä ilmastonmuutoksen ja sen vaikutusten hillitsemiseksi. Yhteistyö näkyy Muutosta ilmassa -näyttelykokonaisuuden ratkaisuhuoneessa, jossa kävijöitä haastetaan miettimään konkreettisia keinoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Uusittu ratkaisuhuone avautuu yleisölle kesäkuussa 2021.

Vuonna 2020 näyttelysalien uudistamisen lisäksi Luomus alkoi kehittää aktiivisesti virtuaalipalvelujaan ja -näyttelyjään. Kiihtyvien ympäristömuutosten aikakaudella Muutosta ilmassa -näyttelyn tuottaminen virtuaaliseksi kierrokseksi Luomus.fi-sivulle on ensimmäinen iso ja ajankohtainen askel kohti avoimempaa ja helpommin saavutettavaa näyttelytoimintaa.

Syyskuussa 2020 Luonnontieteelliseen museoon avattiin vaihtuva näyttely Antarktika, joka kertoo tutkimustyöstä Aboa-asemalla Etelämantereen haastavissa olosuhteissa. Näyttelyssä korostuu ihmisen ja muun luonnon välinen vuorovaikutus. Vaihtuva näyttely jäi valitettavasti koronasulkujen jalkoihin.

Koronaepidemian ja Luomuksen epävarman rahoitustilanteen vuoksi Luomuksen yleisökohteiden ilmaispäivät jouduttiin perumaan miltei koko vuodelta 2020.

OPASTUKSET

Luomuksen opastukset ovat hyvin suosittuja ja niiden kävijäkunta on monimuotoista. Joka vuosi tarjoamme opastuksia sekä Luonnontieteelliseen museoon että kasvitieteellisille puutarhoille. Luomus kehittää jatkuvasti opastustoimintaansa ja tarjoaa vuosittain uudenlaisia opastuksia, joilla välitämme ajankohtaista tutkittua tietoa kuulijoille. Loppukevät ja loppuvuosi ovat opastusten vilkkainta sesonkia. 

Koronaepidemian vaikutus ja sulkutoimet näkyivät myös opastusmäärissä. Vuonna 2019 järjestettiin 853 maksullista opastusta, mutta vuonna 2020 niistä saatettiin järjestää vain 145. Keskimäärin Luomuksen opastuksille osallistuu noin 20 henkilöä. Suurin osa opastuksista pidetään Luonnontieteellisessä museossa, joka on auki ympäri vuoden, mutta myös puutarhoilla tarjoamme runsaasti opastuksia. Esimerkiksi kesäkaudella 2019 Kumpulan puutarhan täyttäessä 10 vuotta, vietimme viikon juhlatunnelmissa, jolloin opastuksia oli joka viikonpäivälle. 

Vuonna 2020 suuri osa opastuksista jouduttiin perumaan, mutta toisaalta pääsylipun hintaan kuuluvia 15 minuutin tietoiskuja saatettiin järjestää kesäkuukausina. Kesällä 2020 poikkeuksellisista ajoista huolimatta Luonnontieteellisen museon Kissa-tietoiskut ja Kaisaniemen puutarhan perinteiset kesätietoiskut saavuttivat suurta suosiota. Lisäksi Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneissa järjestettiin syksyllä ensimmäiset tietoiskut. Maksuttomia tietoiskuja järjestettiin yhteensä 91 kappaletta, ja niihin osallistui 933 henkilöä. Maksuttomat tietoiskut eivät ole opastustilastoissa mukana.

TAPAHTUMAT

Luomuksessa järjestetään tapahtumia ympäri vuoden. Luomuksen suosituimmat yleisötapahtumat, kuten sieninäyttely ja koulujen syys- ja talvilomien aktiviteetit keräävät paikalle vuosittain yhteensä yli 10 000 kävijää.

Vuosina 2019–2020 Luonnontieteellisessä museolla muun muassa lähdettiin ”ihan pimeelle” talvilomaseikkailulle, hurmaannuttiin hyönteisistä, päästettiin ”dinot irti” sekä tutustuttiin Etelämantereen hyytäviin olosuhteisiin ja ajankohtaiseen tutkimukseen uuden vaihtuvan Antarktika-näyttelyn avulla! Kumpulassa juhlittiin esimerkiksi äitienpäivää ja puutarhan kymmenvuotista taivalta. Kaisaniemessä yhdisteltiin tutkittua tietoa ja taidetta Maatuu, uinuu, henkii -mediateoksen ensiesityksellä sekä Music For Plants -tapahtumasarjalla osallistuttiin Tutkijoiden yö -tapahtumaan.

Luomus oli keväällä 2019 mukana Ihana Helsinki -tapahtumassa, kun Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan evoluutiopuun oksilla pidettiin maksuttomia opastuksia. Perinteiseen tapaan Helsinki-päivänä ja Suomen Luonnon päivänä Kumpulan puutarhaan ja geologisiin kokoelmiin oli vapaa pääsy. Vuoden 2020 osalta muut maksuttomat vierailupäivät Luomuksen yleisökohteisiin jouduttiin perumaan koronaepidemian sekä vaikean taloustilanteen vuoksi.

Lue myös