Lajitietokeskus edistää avointa tiedettä

Lajitietokeskus edistää avointa tiedettä

Suomen Lajitietokeskuksen lajihavaintojen määrät ovat olleet hurjassa nousussa iNaturalist Suomi -sovelluksen lanseeraamisen jälkeen. Kansalaistieteen edistäminen ja työ lajitiedon avoimuuden puolesta olivat perusteita keskuksen saamalle Avoimen tieteen edistäjä -palkinnolle vuonna 2020.

Julkaistu 7.12.2020

Keväällä 2020 Lajitietokeskus (laji.fi) aloitti yhteistyön iNaturalist-palvelun kassa. Palvelussa toiset käyttäjät ja tekoäly auttavat tunnistamaan lajihavaintoja. Palvelun avulla tuotetut havainnot tallentuvat myös Suomen Lajitietokeskukseen ja ovat siten myös tutkijoiden, viranomaisten ja luontoharrastajien käytettävissä. iNaturalist Suomi -sovelluksen julkaisemisen jälkeen laji.fi -sivuston havainnot ovat kasvaneet hurjalla vauhdilla.

Vuoden 2020 Avoimen tieteen edistäjät -palkinto jaettiin Luomuksen ylläpitämälle Suomen Lajitietokeskukselle, joka kerää ja yhdistää suomalaisen lajitiedon yhtenäiseksi ja avoimeksi kokonaisuudeksi. Nyt Lajitietokeskuksen portaalissa on jo yli 38 miljoonasta lajihavaintoa yli 40 000 lajista.