Antarktika  tiedettä ääriolosuhteissa

Antarktika – tiedettä ääriolosuhteissa

Luonnontieteellisen museon ANTARKTIKA-näyttely vie katsojan huikeisiin maisemiin valkoisten jäälakeuksien keskelle, maailman kolkkaan, jossa tiedettä tehdään ihmisen äärirajoilla. Etelämantereelle sijoittuva näyttely kertoo suomalaisen Aboa-tutkimusaseman arjesta ja siellä tehdyn tutkimuksen merkityksestä koko ihmiskunnalle.

Julkaistu 14.9.2020

Syyskuussa 2020 lämpötila laski pakkasen puolelle Luonnontieteellisessä museossa, kun uusi vaihtuva näyttely ANTARKTIKA avautui yleisölle. Näyttelyn toteutumisen tekivät mahdolliseksi opetus- ja kulttuuriministeriö, ympäristöministeriö ja Ilmatieteenlaitos/FINNARP.

Suomalainen tutkimustyö Etelämantereella Aboa-tutkimusasemalla on pitkälti keskittynyt tarkastelemaan ilmakehän vuorovaikutusta lumen, merijään ja meren kanssa. Työ Etelämantereen ankarissa olosuhteissa on vaativaa, mutta ainutlaatuisen tärkeää. Maapallon ilmasto ja elinympäristöt muuttuvat ihmisen toiminnan vaikutuksesta, minkä näkyy ensimmäisenä erityisen herkillä alueilla, kuten Etelämantereella. Aboan 30-vuotisen toiminnan aikana on saatu kerättyä valtava määrä tutkimustietoa koko maapallon tilasta ja siinä tapahtuvista muutoksista.